søndag 24. mai 2009

2. Februar:

Kan interessen for fantasy i litteratur, film og dataspill tolkes som uttrykk for religiøs lengsel i vår tid? Vurder spørsmålet ut fra følgende påstand:

"Et tiltakende antall mennesker opplever ikke modernitetens endimensjonaleverden osm tilfredstillende. Det er et sug etter leveverdener som tilbyrnoe mer, etter en spirituell dimensjon i livet. å konsumere Harry Potterer én måte å dekke dette suget på." (I.B. Neumann: "Religionen vendertilbake" Kronikk i Dagbladet 20.01.07, Tro og Tanke)

Vår verden kan altså virke kjedelig. Mye er fastlagt på forhånd, som skolegang, jobb, plikter osv… Samfunnet vi lever i er så trygt så det skal mye til å vippe oss ut av denne rekken. Det finnes få onde krefter som vi vanlige mennesker kan bekjempe. Det er på en måte fjernt for oss. Vitenskapen har vist at universet er mer eller mindre mekanisk oppbygd og Nietzsche har sagt at ”Gud er død”. Mange tenker kanskje at det ikke er mye igjen i denne verden av mystikk og spiritualitet?

Av den grunn vender mange seg bort fra alt dette. De vil oppleve en annen verden, en verden full av troll, aliens og mystiske verdener. Veien til dette er bøker, PC-spill, film osv… I f. eks. Harry Potter bøkene kan man være med på hekseri og bekjempelse av onde krefter. Noe av det samme finner man i online-spillet ”World of Warcraft”.

De siste tiårene har det kommet en slags nyreligiøs bølge, som tilbyr noe mer enn den verden vi har begynt å kjenne som altfor preget av materialistiske verdier. ”Gud er død”-problemet har de løst ved å hente inspirasjon fra annerledes religioner og trossamfunn og moderne psykologi og fysikk.

På en annen side har man de som ikke ser noe gærent i denne ensrettede materialistiske verden. De tenker f. eks. på å tjene masse penger og få status i samfunnet. De er glad i denne verden og alt den har å tilby. Slike ser kanskje på de verdensfjerne som noen idioter.

Til alle tider har det vært dette skillet mellom mennesker. F. eks i antikken hevdet Platon at den materialistiske verdenen vi ser er bare etterlikninger av en ideeverden, som han mente var fullkommen og uforanderlig. Hans elev aristotelses mente derimot at vi burde holde oss til den verden vi ser her og nå.

Ingen kommentarer: